Македонският президент Георге Иванов реши да не подписва Закона за ратификация

...
Македонският президент Георге Иванов реши да не подписва Закона за ратификация
Коментари Харесай

Македонският президент не подписа договора за името

Македонският президент Георге Иванов реши да не подписва Закона за ратификация на контракта с Гърция, заяви МИА, представена от Българска телеграфна агенция.
 Заев подава оставка, в случай че референдумът за името не успее  Заев мисли за импийчмънт на президента Иванов  Атина и Скопие подписаха историческия контракт за името на Македония
Решението беше публикувано от администрацията на президента. В него са посочени и аргументите за него. 

Иванов показва, че няма мандат да подпише указа за обявяване на закона за ратификация на това съглашение. 

Един от стълбовете на моята политика в изборната стратегия от 2014 година е, че не одобрявам смяна на конституцията за смяна на конституционното име. Не одобрявам хрумвания или оферти, които биха заплашили македонската национална еднаквост, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на общуване. На президентските избори 534 910 жители гласоподаваха за тази моя изборна стратегия и ме избраха за президент на Република Македония, се споделя в писмото.

В него се показва, че съглашението слага Република Македония в състояние на зависимост и взаимозависимост от друга страна, т.е. Република Гърция.

Договорът с Гърция за името на Македония беше утвърден от македонския парламент на 20 юни.

Според конституцията и правилника на Народното събрание при положение на несъгласие от президента на страната законът още веднъж ще бъде пратен в Народното събрание и още веднъж ще би трябвало да бъде гласуван с безусловно болшинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малкото 61 депутати. Законът по-късно отново се изпраща на президента, който съгласно конституцията е задължен да го подпише, отбелязва МИА.

В същото време македонският министър председател Зоран Заев разгласи преди дни, че в случай че президентът Георге Иванов не подпише контракта за името с Гърция, откакто жителите гласоподават за него на референдум, парламентарното болшинство ще изиска импийчмънт на президента.

Той се зарече и да подаде оставка, в случай че договорът за името не бъде признат на референдума. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР